TPV in BMW skupaj v enega največjih poslov v slovenski avtomobilski industriji

BMW, ki je s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce vodilni proizvajalec premijskih vozil na svetu, je po več kot dveh letih kompleksnega procesa izbora v močni mednarodni konkurenci kot ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja izbral slovensko podjetje TPV.

Tehnološko najnaprednejši izdelek, ki ključno vpliva na vozno dinamiko, bo kot del BMW-jeve platforme vgrajen v več kot 6 milijonov vozil. Pričetek proizvodnje se načrtuje v nekaj letih.

TPV je eden vodilnih razvojnih dobaviteljev, delujoč na globalnem trgu avtomobilske industrije. Njegov osrednji produktni program predstavlja razvoj in proizvodnja različnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so sklopi karoserije ter podvozja, komponente in elementi avtomobilskih sedežev ter tesnila motorjev.

Pridobljeni posel, ki vključuje podporo kupcu tudi na izvenevropskih trgih, je potrditev strategije globalizacije Skupine TPV z načrtovanim prodorom v ZDA in na Kitajsko. Predstavlja velik potencial za razvoj Skupine TPV na globalnih trgih, hkrati pa tudi širitev obstoječih proizvodnih lokacij v Sloveniji. V sklopu pridobljenega projekta v TPV-ju načrtujejo več kot 200 novih zaposlitev ter občutno povečanje proizvodnih kapacitet, ki bodo zasnovane v smeri pametnih tovarn in predvidevajo visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije.

Po ocenah poznavalcev gre za največje posamično naročilo za slovensko dobaviteljsko industrijo do sedaj. TPV je kot predrazvojni in razvojni dobavitelj tudi nosilec celotnega razvoja izdelka, kar je glede na visoke zahteve kupca in kompleksnost izdelka izjemen dosežek in potrditev vrhunske ravni razvojnih kompetenc TPV-ja in slovenske avtomobilske industrije nasploh. TPV s tem postaja eden od ključnih izvoznikov slovenskega znanja in nosilcev globalizacije slovenskega gospodarstva.

»Prejeti nominacijo za tako pomemben posel s strani vodilnega premijskega proizvajalca vozil…« po besedah mag. Marka Gorjupa, direktorja – predsednika poslovodstva »…pomeni izjemno čast in potrditev dolgoletnega uspešnega dela. Ponosen sem na svoje sodelavce, da so kupcu uspeli dokazati odličnost naših poslovnih, razvojnih in proizvodnih kompetenc in zasnovali produkt, ki bo vgrajen v ene najkakovostnejših vozil na svetu.«

Pridobljeni posel utrjuje pozicijo TPV-ja kot pomembnega razvojnega in predrazvojnega dobavitelja v avtomobilski industriji. »Globalna širitev podjetja bo omogočila nadaljnjo podporo tako kupcu BMW, kot tudi drugim premijskim proizvajalcem vozil po vsem svetu.« še dodaja Gorjup.