Skupini TPV 6 nagrad za inovativnost

V sklopu razpisov za prijavo inovacij 2018 Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so bile v prejšnjem tednu podeljene nagrade za najboljše inovacije po posameznih regijah. Skupina TPV je na razpisu sodelovala v treh regijah, v katerih tudi deluje – štajerski, posavski ter dolenjsko-belokranjski. Skupaj so prijavili šest inovacij, ki so plod internega znanja, idej ter pozitivne motivacije naših zaposlenih. Vse inovacije, pri katerih je sodelovalo skupaj kar 42 inovatorjev Skupine TPV, so bile tudi nagrajene.

 • Zlati priznanji za inovacijo Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) sta prejeli inovaciji:

Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju – avtorji inovacije: mag. Mirko Zupanc, mag. Vili Malnarič, Jurij Švegelj, Miran Podpečan, Marko Malnarič, Mitja Drenovec, Aleš Jakša, Tadej Verce, Dušan Šimec, Matevž Masilo in Boštjan Judež.

 

Povsem avtonomen proces varjenja in oskrbovanja delovnega mesta – avtorji inovacije: Marko Malnarič, Boštjan Piletič, Mišo Pereško, Janez Jereb, Denis Furjanić, Kristjan Kežman, Janez Sluga, Dario Novak, Robert Simčič, Matej Mikolič in Aleš Ucman.

 • Srebrno priznanje za inovacijo Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) je prejela inovacija:

Prilagodljiva varilna celica za samodejno uporovno varjenje matic – avtorji inovacije: Predrag Vučinić, Boštjan Piletič, Mišo Pereško, Veljko Goleš, Blaž Stare in Anej Pust.

 • Zlato priznanje za inovacijo GZS območne zbornice Posavje je prejela inovacija:

Avtomatizirana samoučljiva kalibracija zvarjencev znotraj linije – avtorji inovacije: Matjaž Sotler, Mag. Marko Jurak, Miroslav Kuharić, Denis Zore in Jože Pezdirc.

 • Bronasto priznanje za inovacijo GZS območne zbornice Posavje je prejela inovacija:

Robotizacija krtačenja vzglavnikov T&H – avtorji inovacije: Miroslav Kuharić , Alen Černelč, Tomislav Klarič, Mario Leskovec in Jure Mohor.

 • Srebrno priznanje za inovacijo Štajerske gospodarske zbornice je prejela inovacija:

OFF ROAD prikolica za kampiranje – avtorji inovacije: Sandi Kramberger, Željko Šekuljica, Aleksander Karlovčec in Peter Hajdinjak.

 

 

 

OPISI INOVACIJ

 1. Povsem avtonomen proces varjenja in oskrbovanja delovnega mesta

Z namenom stalnih izboljšav za povečanje produktivnosti, izboljševanje kakovosti, ergonomije, varnosti, zmanjševanje stroškov dela in ob stremljenju k industriji 4.0 smo v TPV d.o.o., razvili prvi povsem avtonomen robotiziran proizvodni proces. Proces je popolnoma avtonomen in avtomatiziran od vhodnega do izhodnega skladišča. Avtomatizacija in robotizacija delovnega mesta oz. avtonomni proces zajema:

 • samodejni prevoz vhodnih komponent iz vhodnega skladišča s pomočjo avtomatsko vodenih vozil AGV;
 • uporabo inovativnih dozirnih sistemov, ki omogočajo avtomatsko orientacijo komponent;
 • robotsko manipulacijo med vhodom, izhodom in stroji za varjenje;
 • samodejni odvoz končnega materiala s pomočjo avtomatsko vodenega vozila AGV v izhodno skladišče.

Pri dosedanjih avtomatiziranih procesih je morala biti v določeni meri vedno prisotna oseba vsaj za manipulacijo vhodne in izhodne embalaže.  Z opisano inovacijo je bil narejen konkreten korak naprej v avtomatizaciji in robotizaciji procesov in postavitvi novih smernic pri snovanju avtomatiziranih procesov v TPV d.o.o.

 

 1. Integriran zvezni zadrževalnik vrat, delujoč v širokem temperaturnem območju

Vrata motornega vozila so opremljena z zadrževalnikom vrat, ki omogoča zadrževanje vrat vozila v običajno dveh vmesnih položajih med zaprtim in odprtim položajem vrat. Izkaže se, da to mnogokrat ne zadostuje, npr. če na parkirišču parkiramo preblizu sosednjega vozila, obstaja nevarnost, da z vrati zadenemo in poškodujemo vrata lastnega ali sosednjega vozila, saj se to nahaja pred vmesnim zadrževalnim položajem. Če vrata odpremo do položaja za vmesnim zadrževalnim položajem, nam jih lahko močan sunek vetra zaniha s tako hitrostjo, da se poškodujejo. Zato se je pojavila potreba po zadrževalnikih vrat, ki bodo zagotavljali brezstopenjsko zadrževanje vrat v katerem koli položaju med obema skrajnima legama.

 

 1. Prilagodljiva varilna celica za samodejno uporovno varjenje matic

Z namenom stalnih izboljšav za povečanje produktivnosti, izboljševanje kakovosti, ergonomije, varnosti, zmanjševanje stroškov dela in zaradi stremljenja k industriji 4.0 smo v TPV d.o.o., razvili fleksibilno varilno celico za avtomatsko varjenje različnih tipov matic. Inovativni sistem rešuje problem zamudne menjave tipa proizvodnje. Tip proizvodnje je možno spremeniti le z izbiro programa, vse ostalo – menjavo robotskih prijemal, parametrov in nastavitev – pa sistem opravi sam brez posega vzdrževalca ali nastavljavca. Z vpeljavo inovacije se občutno zmanjšajo proizvodni stroški, stroški nekakovosti ter stroške skladiščenja.

 

 1. Avtomatizirana samoučljiva kalibracija zvarjencev znotraj linije

Samoučljiva postaja za kalibracijo zvarjencev z lastnim krmiljenjem je inovacija s področja spajanja kovin s postopkom varjenja, saj rešuje največji problem te tehnologije – deformacije po ohlajanju zvarov. Naprava si dela bazo podatkov, na podlagi katerih se uči in sama prilagaja tako dolžine hodov, potrebnih za preoblikovanje, kot silo, potrebno za dosego želenega rezultata. Laserski merilniki novih generacij omogočajo hitro procesiranje teh signalov in njihovo pretvorbo v ukaze, zato lahko zadostimo osnovni zahtevi naprave, da mora svoje delo opraviti v 4,3 s.

 

 1. Robotizacija krtačenja vzglavnikov T&H

Robotizacija krtačenja vzglavnikov je inovacija s področja avtomatizacije, saj omogoča popolno kontrolo nad parametri izdelkov in procesom v ciklu za različne tipe izdelkov. Operater lahko hkrati dela štiri tipe različnih sorodnih izdelkov, hkrati pa naprava samostojno prepozna izdelek, njegov položaj ter parametre, ki so vezani na različne tipe izdelkov, kot so sila, način in položaj pritiska na krtačo . Stroj je popolnoma avtomatiziran od vhoda do izhoda, zato je operater tega opravila razbremenjen in sta njegovi nalogi le spremljanje in kontrola procesa. Inovacija je spremenila proces, ki je sedaj zanesljivejši, varnejši, kakovostnejši in bolj ekonomičen.

 

 1. OFF ROAD prikolica za kampiranje

Poslovno okolje je danes zelo dinamično, potrošnike pa privlačijo novosti in univerzalna uporaba produktov. Ker želimo slediti trendom, željam in zahtevam potrošnikov, smo razvili prikolico za kampiranje, ki ima vse funkcionalne lastnosti prikolice za kampiranje (prostornost, udobje, hitra postavitev …), z odstranitvijo samega pokrova pa prikolica dobi uporabnost klasične prikolice. V spodnjem delu pokrova sta spravljena kovinsko ogrodje in celoten šotor, ki ga je možno enostavno odstraniti. Kljub »univerzalni« uporabi prikolice pa nismo želeli, da bi prikolica izgubila na funkcionalnosti in udobju, ki sta pomembna pri aktivnem preživljanju prostega časa. Kljub robustni izvedbi je prikolica elegantna in lahka, moderna zasnova šotora pa daje prikolici prepoznavno podobo na najvišji ravni.