Skupina TPV otvorila visoko tehnološki proizvodno-logistični center

Skupina TPV je po zgolj šestih mesecih od postavitve temeljnega kamna na poslovni enoti Velika Loka že odprla novi visoko tehnološki proizvodno-logistični center z uporabno površino 7.300m2.

TPV je visokotehnološko podjetje, ki deluje kot razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji, kar pomeni, da s proizvajalci vozil aktivno sodeluje pri snovanju, razvoju in proizvodnji najsodobnejših vozil. V zadnjem obdobju so uspeli pridobiti številne nove razvojne in proizvodne posle. Za zadovoljevanje potreb kupcev je poleg izjemnih razvojnih kompetenc pa je potreben tudi razvoj učinkovitih proizvodnih in logističnih procesov. Zato neprenehoma iščejo optimalne ter inovativne tehnološke rešitve na področju avtomatizacije, robotizacije ter fleksibilnosti proizvodnih in logističnih procesov.

Vse to so razlogi za novi proizvodno-logistični center, ki bo zgrajen po principu pametne tovarne. V njem bodo proizvodne in logistične procese z uporabo novih robotov in avtomatsko vodenih vozil avtomatizirali v največji možni meri, z vzpostavitvijo informacijskega sistema za upravljanje proizvodnje pa omogočili on-line povezavo z ostalimi proizvodnimi in poslovnimi procesi v podjetju ter svojimi dobavitelji in kupci.

Na lokaciji poslovne enote TPV Velika Loka, kjer se nahaja novi proizvodno-logistični center TPV izvajajo različne tehnologije spajanja sestavnih delov, ki jih sicer izdelujejo v drugih TPV-jevih obratih ali dobaviteljih. Večino izdelkov tukaj tudi kataforezno in prašno lakirajo. Ker so to običajno tudi TPV-jevi končni izdelki, je na lokaciji Velika Loka logistični center izjemnega pomena.

Novi visoko tehnološki proizvodno-logistični center obsega 7.300m2 uporabne površine. Celotna investicija, ocenjena na 20,3 mio EUR, predvideva aktivnosti do leta 2020, ko bo proizvodno tehnološki center zasijal v svoji končni podobi.  Vključuje zunanjo prostorsko ureditev lokacije poslovne enote, izgradnjo novega objekta za potrebe proizvodnje in logistike, postavitev sodobnih tehnoloških proizvodnih linij za nove izdelke, vzpostavitev sistema za upravljanje proizvodnje, sistema avtomatizirane interne logistike in digitaliziranega skladiščnega sistema ter sisteme za digitalno povezavo z dobavitelji in kupci.

Z današnjim dnem je objekt pripravljen za postavitev sodobnih tehnoloških proizvodnih linij za nove izdelke, vzpostavitev sistema za upravljanje proizvodnje, sistema avtomatizirane interne logistike in digitaliziranega skladiščnega sistema ter digitalno povezavo z dobavitelji in kupci.

Zaposlovanje

Kljub velikemu pomenu avtomatizacije in digitalizacije pa kot je v svojem nagovoru dejal Marko Gorjup, direktor – predsednik poslovodstva: »Proizvodno-logistični center ne bodo le stroji in roboti. Najpomembnejši so in bodo vedno ljudje. V bodoče se bodo potrebe po novo zaposlenih zaradi novo pridobljenih poslov še povečevale in družini TPV se bo do leta 2020 po pričakovanju samo na Veliki Loki pridružilo več kot 100 sodelavcev različnih stopenj izobrazbe, profilov in znanj.« Potrebovali bodo vse več strokovno usposobljenega kadra – operaterje, vzdrževalce, inženirje, kakovostnike, analitike logistike, planerje proizvodnje ter projektne vodje.

TPV – pametna tovarna

Z novim digitaliziranim proizvodno-logističnim centrom se TPV še odločneje pomika v smeri pametnih tovarn. TPV je razvojni dobavitelj v avtomobilskim industriji, zato deluje v zelo zahtevnem in konkurenčnem okolju. V avtomobilski industriji je visoka stopnja avtomatizacije in digitalizacije nujna za obstoj in razvoj podjetja. Razvoj industrije gre v smeri pametnih tovarn in temu se pridružuje tudi Skupina TPV z nadgradnjami IKT sistemov, pospešeno avtomatizacijo proizvodnih procesov ter rešitvami pametne logistike, ki so nepogrešljiv del pametnih tovarn. S procesi digitalizacije in avtomatizacije želijo znižati stroške proizvodnje, povečati produktivnost, natančnost izdelave, doseči višjo kakovost končnih izdelkov, zmanjšati možnost za človeške napaka, kar na koncu pomeni večjo konkurenčnost TPV na trgu.

Skupina TPV na področju pametnih tovarn ni le sledilec, temveč aktivni igralec. Na podlagi pozitivnih izkušenj z uvedbo avtomatizirane proizvodne logistike v lastnih proizvodnih obratih so skupaj s start-up podjetjem IKU razvili lastne celovite in zanesljive rešitve avtomatizacije z avtomatsko vodenimi vozili AGV in avtomatsko vodeno vozilo Optimatik 160, ki ga odlikujejo številne konkurenčne prednosti, ter rešitve uspešno ponudil tudi trgu. Želijo biti aktivni partner pri razvoju in uvajanju bodočih tehnologij na področju robotike, sodobnih proizvodnih tehnologij za materiale, plazemske tehnologije in tehnologije vodenja.

Na slavnostnem dogodku je poleg Marka Gorjupa, direktorja – predsednika poslovodstva TPV d.o.o. in Vladimirja Gregorja Bahča, prokurista TPV Group d.o.o. trak prerezala evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je ocenila, da je naložba TPV pomembna tudi za EU. »V TPV se zavzemajo za enake razvojne usmeritve kot EU. Naš cilj je večja industrijska moč, kar lahko dosežemo z avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo,« je povedala Bulčeva. Poleg nje so se prireditve med drugim udeležili tudi državni sekretar Aleš Cantarutti, namestnik generalne sekretarke vlade RS Franci Povše, župan občine Trebnje Alojz Kastelic, direktor GZDBK Tomaž Kordiš ter vodilni gospodarstveniki iz lokalnega okolja.