10 let družbe TPV Šumadija – rekordni rezultati in širitev razvojnih aktivnosti

Kragujevac, 5. oktober
Ob svoji 10. obletnici delovanja je TPV Šumadija najavila vzpostavitev lastnega razvojnega centra, podpisala pogodbo o sodelovanju s Fakulteto za u Kragujevcu in razpisala štipendije za mlade talente na področju strojništva.

Skupina TPV je kot eden prvih tujih investitorjev, v Kragujevcu ustanovila podjetje TPV Šumadija, ki v sklopu Skupine TPV uspešno deluje kot center za proizvodnjo motornih tesnil, vse intenzivneje pa razvija tudi področje avtomobilskih delov za prvo vgradnjo. Svoje proizvode izvaža na tri kontinente v preko 25 držav.

Pred 10 leti so ob vzpostavitvi proizvodnje zaposlili 70 ljudi, od katerih jih je kar 60 v podjetju zaposlenih še danes. Podjetje je v tem času pridobilo mednarodni avtomobilski standard ISO TS in se v letošnjem letu pripravlja na prehod na mednarodni standard IATF. Po besedah mag. Marka Gorjupa, direktorja – predsednika poslovodstva TPV d.o.o. bo TPV Šumadija, v kateri je trenutno preko 100 zaposlenih, leto 2017 zaključila z rekordnim rezultatom – 3,9 milijonov EUR in 3,4 milijonov prodanih proizvodov. Največja zahvala za to, kot je poudaril Gorjup, gre predani in uigrani ekipi zaposlenih. Najavil je, da bo TPV Šumadija še naprej ostala center za proizvodnjo motornih tesnil, glede na odzive kupcev pa bo vse bolj intenzivno razvijala tudi področje avtomobilskih delov za prvo vgradnjo in krepila razvojne kompetence.

Na svečanem dogodku, ki so ga pripravili v prostorih podjetja, so zato s Fakulteto za strojništvo Kragujevac podpisali pogodbo o sodelovanju na raziskovalnem in tehničnem področju. Ob tem so najavili tudi razpis za štipendije za mlade talente na področju strojništva. Na ta način bodo razvijali in krepili svoje razvojne kompetence tako na področju motornih tesnil kot tudi na področju programa avtomobilskih delov za prvo vgradnjo – sklopov karoserije in podvozja ter elementov in komponent sedežev. Po besedah Gorjupa: “Zavedamo se, da Srbija s svojo dolgoletno tradicijo v avtomobilski industriji, kakovostnimi izobraževalnimi institucijami ter znanjem na področju strojništva predstavlja velik razvojni potencial. Zato bomo že v prihodnjem letu tudi v tej regiji vzpostavili lastni razvojni center. V ta namen se bomo vedno tesneje povezovali s fakultetami in inštituti iz lokalnega okolja.”

Slavnostnega dogodka so se poleg predstavnikov Fakultete za strojništvo nauka udeležili tudi predsednik regionalne gospodarske zbornice g. Predrag Lučić, predstavniki mesta Kragujevac, predstavnik vlade Republike Slovenije g. Franci Povše ter številni mednarodni poslovni partnerji.