8. Dan inovativnosti TPV 2021: Umetnost inoviranja

25.3.2021

Da je TPV AUTOMOTIVE d.o.o. v samem vrhu slovenske inovativnosti, je pokazala tudi letošnja analiza[1] Gospodarske zbornice Slovenije, ki se je osredotočila na prejemnike priznanj za inovacije v zadnjih petih letih. Eden od razlogov za to je gotovo njihovo aktivno in sistematično spodbujanje inovativnosti na vseh ravneh, katerega del je tudi njihov tradicionalni dogodek Dan inovativnosti TPV. Letos so ga priredili že osmič.

Inovativnost je eden ključnih dejavnikov uspešnosti podjetij, saj inovacije izboljšujejo uporabnost, dvigujejo kakovost in nižajo stroške, gradijo ugled podjetja in povečujejo konkurenčnost. V podjetju TPV AUTOMOTIVE se tega dobro zavedajo, zato področje inovativnosti aktivno razvijajo in spodbujajo že vrsto let.  Dan inovativnosti TPV je tako zanje pomemben dogodek, ki se mu kljub danim razmeram niso želeli odpovedati. Zaradi omejitev v povezavi z epidemijo covid-19 so ga letos prvič izvedli prek spleta.

Potekal je pod krovnim naslovom »Umetnost inoviranja«. Umetnost je na prvi pogled sicer področje, s katerim avtomobilska industrija nima prav dosti skupnega. »Pri svojem delu delujemo predvsem na osnovi znanosti,«  je v svojem uvodnem nagovoru povedal dr. Ivan Erenda, direktor TPV AUTOMOTIVE, d. o. o., »a med področjema znanosti in umetnosti je kar nekaj močnih vezi, med katerimi je tudi inovativnost. Ko namreč v znanost poseže ustvarjalnost, se rodi inovacija,« je dodal.

Iskrice ustvarjalnosti je tako skozi celoten dogodek netil strasten abstraktni umetnik Rajko Požar, ki je v TPV Automotive zaposlen že 20 let. V zadnjih letih se je v prostem času intenzivno posvetil tudi slikarstvu in od takrat razstavljal že na številnih koncih sveta – od Filipinov do Prage, od Hong Konga do Moskve. Prejel je tudi odmevno nagrado Art Expo 2019. Z vklopom v njegov domači studio smo med dogodkom lahko opazovali njegovo ustvarjanje z uporabo inovativnih tehnik in orodij, ki si jih je za ta namen naredil kar sam.

V preteklem letu, ko je celoten svet presenetila pandemija covid-19, so v TPV AUTOMOTIVE dokazali, da jih na področju inovativnosti ne morejo zaustaviti niti izredne razmere:

  • S strani zaposlenih so prejeli 7 prebojnih izboljšav;
  • vsako delovno uro je bil podan nov idejni predlog;
  • odprli so pet raziskovalnih projektov s področja razvojno naprednih rešitev in elektrifikacije, prejeli osem nagrad za inovativnost, med njimi tudi nacionalno zlato priznanje za inovacijo Gospodarske Zbornice Slovenije;
  • skupaj je bilo lani nagrajenih kar 44 njihovih inovatorjev.

Z regionalnim in nacionalnim zlatom nagrajeno inovacijo »Univerzalna robotska »bin picking« celica«, ki je novost v svetovnem merilu, je na dogodku predstavil Boštjan Piletič, direktor raziskav in razvoja. Skozi napredke in trende na področju inovativnosti pa je gledalce tudi letos popeljal Krunoslav Šimrak, direktor razvojno-prodajnega sektorja. Poudaril je, da se v Evropski uniji nakazuje pozitiven trend uporabe in vpeljave e-mobilnosti, ter opozoril na postcovidne spremembe produkcijskih sistemov in dobaviteljskih verig, ki iz GLOBAL-izacije prehajajo v GLOKAL-izacijo – prehod na lokalno proizvodnjo in vključevanje lokalnih dobaviteljskih verig. S tem pa večji pomen dobiva tudi integracija lokalnih procesov inovativnosti.

Odkar so v Skupini TPV leta 2007 pričeli sistemsko beležiti podane inovativne predloge, so jih njihovi sodelavci podali že več kot 19.000. Skupno so prejeli 75 nagrad za inovativnost. Vpeljali so popolnoma digitaliziran proces pridobivanja oz. oddajanja inovativnih predlogov, ki je omogočen tako prek intranet portala kot tudi prek pametnih telefonov. Leta 2019 so proces inoviranja še okrepili z ustanovitvijo inovativnega centra in zagonom platforme za odprto inoviranje TPV Innovation Station. S tem so naredili še korak naprej na področju odprtega inoviranja in sodelovanja z zunanjimi partnerji. Uspešno so vzpostavili partnerstva z lokalnimi inkubatorji in razvojnimi centri.

Med inovativnimi predlogi, podanimi v lanskem letu, je sedemčlanska komisija izbrala najkoristnejša inovativna predloga posameznika in tima, ki sta bila realizirana v letu 2020. Nagrado za najkoristnejši inovativni predlog posameznika je prejel Boštjan Dobovšek za predlog Odlitek battery tray, kot najkoristnejši inovativni predlog tima v letu 2020 pa je bil izbran predlog: Sledenje varilnega robota dejanski zvarni regi, ki so ga podali: Edvin Jankovič, Boštjan Piletič, Marko Malnarič.

»Pri inoviranju, torej ustvarjanju novih rešitev, je prvi pogoj za podajanje idej posameznikovo znanje. Zato je spodbujanje izobraževanja za nas zelo pomembno,« je poudaril mag. Marko Gorjup, direktor TPV GROUP, in najavil podelitev nagrade Martina Severja. Nagrado v Skupini TPV podeljujejo že od leta 2012, njen pobudnik pa je bil Vladimir Gregor Bahč, predsednik nadzornega sveta TPV GROUP. Za nagrado se potegujejo najboljše diplomske in magistrske naloge, doktorske disertacije ter druga strokovna dela. Prejemnik nagrade za leto 2020 je Aljaž Rebselj za diplomsko nalogo Ogrevanje stanovanjske hiše s kombinacijo solarnih kolektorjev in pečjo na pelete (Fakulteta za energetiko, Univerza v Mariboru). Diplomsko delo po mnenju komisije predstavlja koristen prispevek k naboru znanj in kompetenc pri izvajanju investicijskih projektov in učinkoviti rabi energije.

Priznanja za zaključeno izobraževanje so prejeli tudi vsi sodelavci, ki so v preteklem letu zaključili izobraževanje: Mojca Kumelj, Matej Mikolič, Aljaž Rebselj, Anže Hribar, Milibor Bjelošević, Deja Škrabec, Boštjan Piletič in Veljko Goleš.

Dogodek so 23. marca predvajali na njihovi spletni strani in družbenih omrežjih. Če ste ga zamudili, ga še vedno lahko pogledate na povezavi:

https://www.tpv-automotive.si/si/medijsko-sredisce/dan-inovativnosti-2021/