TPV je Novemu mestu pomagal vrniti pomembno kulturno dediščino

TPV je podjetje, ki je že od samega začetka usmerjeno k razvoju in napredku. Zavedajo se, da so lahko le novi izzivi tisti, ki prinesejo spremembe. Tak je bil tudi Anton Podbevšek, najvidnejši protagonist novomeške pomladi, edinstven in drzen začetnik slovenske avantgarde in vzornik slovenskih modernistov, ki je na slovensko literarno prizorišče vnesel mnogo radikalnih novosti.

Nedavno je bil ob rušenju hiše v Ljubljani odkrit avtorski izvod unikatne knjižne redkosti, pesniška zbirka Človek z bombami s Podbevškovimi opombami in tipkopisi popravljene izdaje, do katere ni nikoli prišlo, ki jo je TPV, ob svoji jubilejni 30. obletnici delovanja ter ob prihajajoči 100. obletnici novomeške pomladi, v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca pomagal vrniti v Novo mesto.

Vrnitev zbirke Novemu mestu je pomemben akt v smeri ohranjanja kulturne dediščine, tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, s katerim je zbirka v fizični in digitalni obliki postala dostopna Novomeščanom in ostali zainteresirani javnosti.

Knjižno zbirko, skupaj s še nekaj redkostmi iz Podbevškove zapuščine, je v sredo, 5. junija 2019, v imenu Skupine TPV na slovesnem dogodku v atriju knjižnice Mirana Jarca Novo mesto mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV Group, podaril prebivalcem Novega mesta, v imenu katerih jo je sprejel župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

V nagovoru je mag. Marko Gorjup povedal, da so »močno vez med TPV-jem in Antonom Podbevškom začutili v trenutku. Njegova edinstvenost, »hoja pred časom«, drznost in tveganje poskusiti nekaj novega se nas je še posebej dotaknila.« Kot podjetje, ki je že od samega začetka usmerjeno k razvoju in napredku, se tako kot on tudi sami zavedajo, da le izzivi, ki jih sprejmemo, lahko prinesejo spremembe in odprejo pot v neznano. Izpostavil je pomen povezovanja gospodarstva in kulture, ki obojestransko bogati in prispeva k ohranjanju lokalne in nacionalne dediščine.

Knjigo je župan predal Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, kjer bo svoje mesto našla v posebnih zbirkah Boga Komelja, novomeški zakladnici pisne kulturne dediščine številnih velikih imen slovenske književnosti.

 

 

O SKUPINI TPV:
Skupina TPV je eden vodilnih razvojnih dobaviteljev, delujoč na globalnem trgu avtomobilske industrije. Osrednjo dejavnost, katere nosilec je družba TPV d.o.o., predstavlja razvoj in proizvodnja različnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so sklopi karoserije ter podvozja, komponente in elementi avtomobilskih sedežev ter tesnila motorjev. Ob tem razvijajo in ponujajo tudi celovite rešitve za pametne tovarne, kjer so avtomatsko vodena vozila (lastni razvoj) eden ključnih produktov. Prisotni so na petih lokacijah v Sloveniji – Novo mesto, Brežice, Suhor, Velika Loka in Ptuj – in eni v srbskem Kragujevcu, v prihodnjih letih pa zaradi potreb kupcev nameravajo širiti svoje proizvodne procese tudi na nove trge. So globalno prepoznaven razvojni in predrazvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Razvojnim kompetencam družbe TPV zaupajo najzahtevnejši proizvajalci vozil za najprestižnejše blagovne znamke kot so BMW, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault idr. Zanje razvijajo produkte, ki pomembno vplivajo na vozno dinamiko, varnost, ekološkost in udobje pri vožnji.
Skupino TPV poleg TPV d.o.o. sestavljajo tudi TPV Prikolice d.o.o., TPV Avto d.o.o. in TPV Šumadija d.o.o., ki področje delovanja širijo s programom prodaje novih in rabljenih vozil, programom celovitih storitev za uporabnike vozil ter programom lahkih tovornih prikolic, ki jih TPV razvija in proizvaja skupaj z nemškim partnerjem Böckmann. TPV je tudi eden od družbenikov v razvojnem podjetju SiEVA, v sklopu katerega razvija tehnološke kompetence in sodeluje na raziskovalnih projektih.
Prihodki skupine: 152 mio € (2018)
Število zaposlenih: več kot 1.200 (2018)

The post TPV je Novemu mestu pomagal vrniti pomembno kulturno dediščino appeared first on Skupina TPV.