TPV AUTOMOTIVE prejel kar pet priznanj za inovativnost GZDBK

21.9.2021

15. septembra je na Otočcu potekala podelitev priznanj za inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) za leto 2021. Na letošnji razpis za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine je prispelo 22 inovacijskih predlogov, ki so jih pripravili inovatorji iz 10 podjetij.

Prispele predloge je ocenila 8-članska komisija za ocenjevanje inovacij, ki deluje v okviru Sekcije za kakovost in inovativnost. Letošnje prijavljene inovacije so nakazale pozitiven trend na področjih makroekonomskega razvoja, vključevanja potreb kupcev in trga, usmerjenosti k pozitivnim vplivom na družbo in okolje ter tehnološkega napredka, ki smo mu priča zadnjih nekaj let.

Komisija je predloge ocenjevala glede na inventivno raven, gospodarske rezultate in napovedi ter trajnostni in okoljski vidik. Na podlagi tega, kar je bilo zapisano v prijavah, je ocenila, da si osem inovacij zasluži zlato priznanje, 13 srebrno priznanje, eno pa bronasto priznanje.

Pet najbolje uvrščenih inovacij bo GZDBK posredovala na izbor Gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega se bodo inovatorji potegovali za najvišja priznanja v državi.

Priznanja in diplome je nagrajencem predal predsednik zbornice mag. Marko Gorjup.

Komisijo je prepričalo kar pet inovacij TPV AUTOMOTIVE, ki so prejele zlato priznanje, tri so prejele srebrna, ena pa bronasto priznanje.

ZLATO PRIZNANJE

Razvoj procesa Volvo

Avtorji: Jože Blažinč, Boštjan Dobovšek, Lea Gregl, Maja Hribar, Gregor Jordan, Mario Leskovec, Dario

Novak, Boštjan Piletič, Matija Požgaj, Aljaž Rebselj

Kratek opis inovacije

V podjetju TPV AUTOMOTIVE smo v sodelovanju s kupcem Volvo razvili inovativen proces izdelave nosilca baterije za električni avto, ki poceni proizvodni proces in prispeva k manjšemu ogljičnemu odtisu izdelka. Zaradi inovativnega pristopa smo bili izbrani za najbolj primernega dobavitelja aluminijastega nosilca baterije, ki je ključna komponenta avtomobila Volvo XC40 recharge. Tako smo pridobili zelo pomemben strateški posel na področju elektrifikacije in prodrli na trg izdelave komponent za električna vozila.

SREBRNO PRIZNANJE

Robotska merilna celica za nadzor kakovosti EAGLE

Avtorji:

• TPV AUTOMOTIVE, d. o. o.: Anton Juratovac, Mateja Koblar, Jurij Kranjc, Hidajet Kurbegović, mag. Vili Malnarič, mag. Rajko Marinčič, Anton Petrič, Boštjan Piletič, dr. Tomaž Savšek
  • FINI Novo mesto: dr. Urška Florjančič, dr. Anatolij Nikonov, dr. Tomaž Savšek
  • Alpineon, d. o. o.: dr. Tomaž Černe, dr. Žiga Golob, dr. Stanislav Gruden, dr. Jaka Kravanja, dr. Aleš Mihelič, dr. Boštjan Vesnicer, dr. Jerneja Žganec Gros, dr. Mario Žganec

Kratek opis inovacije

Inovacija predstavlja novost na globalnem trgu. Razvili in izdelali smo robotsko merilno celico za nadzor kakovosti EAGLE, ki omogoča t. i. bypass ali frekvenčni nadzor geometrije kompleksnih predmetov s sistemom strojnega vida. Nadzor kakovosti se izvaja z uporabo inovativnih 3D-postopkov strojnega vida, ki smo jih razvili in nadgradili na podlagi lastnih patentiranih rešitev. Pri tem smo razvili več novih prebojnih rešitev, ki predstavljajo pomemben napredek na področju stanja tehnike. Inovacija ima velik tržni potencial v tovarnah prihodnosti tako v avtomobilskem kot v tudi drugih sektorjih.

SREBRNO PRIZNANJE

Sledenje robota dejanski zvarni regi

Avtorji: Uroš Brinc, Janez Jereb, Tilen Kovačič, Marko Malnarič, Boštjan Piletič

Kratek opis inovacije

Zaradi težnje k manjši porabi in manjšega ogljičnega odtisa ima masa vozila velik pomen. Nižjo maso vozila lahko dosežemo z uporaba tanjših visokotrdnostnih jekel, ki pa zaradi spremenjenih mehanskih lastnosti in manjše debeline povzročajo težave z varilno lego. To smo rešili z uporabo naprednega sistema, ki nam je omogočil narediti izvedljiv izdelek in pridobiti posel. Sistem za našo inovacijo je sestavljen iz senzorja na gorilniku in napredne programske opreme. Sistem s pomočjo prebranih podatkov v realnem času robotu sporoči dejanski položaj in širino zvarne rege. S tem bistveno izboljšujemo kakovost, produktivnost ter zmanjšujemo število zastojev.

Znižanje stroškov z optimizacijo dizajna ZAŠČITE MOTORJA

Avtorji: Boštjan Dobovšek, Lea Gregl, Gregor Jordan, Matija Požgaj

Kratek opis inovacije

Inovativna oblika izdelka izboljšuje njegovo cenovno konkurenčnost, kar je podjetju omogočilo pridobitev posla. S tem smo zmanjšali težo vozila in prispevali k zmanjšanju emisij skozi življenjsko dobo vozila. S to rešitvijo smo odstranili dodatno CNC-obdelavo končnega izdelka, kar močno skrajša proizvodni čas, ter odstranili dodaten CNC-obdelovalni stroj.

BRONASTO PRIZNANJE

Robotizacija prelaganja na stiskalnici

Avtorji: Matjaž Kofalt, Primož Kozan, Ivan Radman, Nenad Rađenović, Samo Tomc

Kratek opis inovacije

Inovacija predstavlja ergonomsko ureditev delovnega mesta, saj se je z njeno implementacijo ročno prelaganje izdelkov v orodju dveh operaterjev zamenjalo z robotskim prelaganjem izdelkov v orodju. Prav tako inovacija predstavlja dodaten prispevek k avtomatizaciji proizvodnje v podjetju ter posledično k dvigu konkurenčnosti. Dva operaterja se je zamenjalo z enim, ki zdaj skrbi za nemoteno delovanje linije.

Vsem inovatorjem iskreno čestitamo!