30 let Skupine TPV

S slavnostno akademijo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, katere častni govornik je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, je Skupina TPV proslavila 30. obletnico svojega obstoja.

TPV je v treh desetletjih iz družbe zrasel v skupino, ki je danes pomemben igralec na svetovnem trgu avtomobilske industrije. Svoje izdelke prodajajo na 4 celine in v 26 držav sveta. S skupaj približno 1.200 zaposlenimi so prisotni na petih lokacijah v Sloveniji, svojo proizvodnjo imajo tudi v Srbiji, v prihodnjih letih pa bodo proizvodne procese širili tudi na nove trge. Iz leta v leto krepijo inovativnost  ter se pri tem povezujejo v razvojna partnerstva z drugimi podjetji in inštitucijami znanja. Danes razvijajo izdelke, ki so del najsodobnejših vozil in najprestižnejših blagovnih znamk ter uporabljajo najnovejše materiale in najsodobnejše proizvodne tehnologije iz lastnega razvoja, ki jih zaokrožajo v tako imenovani tovarni prihodnosti. S tem postajajo tudi eden vidnejših igralcev v trendu Industrije 4.0. Skupaj s partnerjem Böckmann so tudi eden največjih in najinovativnejših proizvajalcev lahkih tovornih prikolic v Evropi in imajo enega največjih servisno-prodajnih centrov za vozila v Sloveniji.

Na včerajšnji slovesnosti je zbrane goste najprej nagovoril mag. Marko Gorjup, predsednik – direktor TPV GROUP in poudaril, da je po 30 letih uspešne poti, na kateri se je TPV iz dobavitelja razvil v globalno prepoznavnega razvojnega in celo predrazvojnega dobavitelja, pred njimi velika odgovornost, da še naprej razvijajo, krepijo in gradijo še močnejšo Skupino TPV.  Ob koncu svojega govora se je še posebej zahvalil Vladimirju Gregorju Bahču, dolgoletnemu predsedniku uprave in aktualnemu predsedniku nadzornega sveta TPV GROUP, za njegovo odločnost, pogum in jasno vizijo, s katero je v 30 letih Skupino TPV popeljal v sam svetovni vrh avtomobilske industrije ter mu podelil spominsko plaketo.


Vladimir Gregor Bahč je nato z gosti podelil spomine na TPV-jeva trnova začetna leta. Povedal je, kako ponosen je na sodelavce in partnerje, ki so mu ob težkih začetkih stali ob strani, saj si, kot je dejal, »ob tako slabih možnostih za poslovanje, ki so bile na meji preživetja, niti najdrznejši ne bi upali sanjati o tako uspešnem razpletu 30-letne zgodbe, na kakršnega se lahko ozremo danes«.

Slavnostni govornik – minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek – je pohvalil razvojno in povezovalno usmerjenost Skupine TPV ter naznanil, da je gospodarsko ministrstvo v okviru Zakona o spodbujanju investicij odobrilo podporo celoviti investiciji TPV-ja na območju občine Brežice. Skupna vrednost investicije znaša 49 mio €, od tega bo MGRT po tem zakonu prispeval 6,5 mio €. Investicija, ki predvideva najmanj 50 novih delovnih mest, od tega najmanj 20 visokokvalificiranih, je odlična priložnost za razvoj tega obmejnega območja.

V imenu Mestne občine Novo mesto je Skupini TPV ob jubileju čestital tudi župan Gregor Macedoni, ob tem pa izpostavil, da ob svojih obiskih na tujem tudi sam vedno znova dobi potrditev, »da je TPV s kakovostnimi proizvodi, inovativnostjo in zanesljivostjo mednarodno prepoznan partner številnih uglednih podjetij povsod po svetu.«

Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, je Skupini TPV ob 30. obletnici podelil priznanje GZDBK za prispevek h gospodarskemu razvoju regije, izvozno usmerjenost in globalno uspešnost v panogi.

Med številnimi aktivnostmi, ki so jih v Skupini TPV izvajali v času celotnega jubilejnega leta, niso pozabili niti na družbeno odgovornost. V duhu svoje vizije »Ustvarjamo mobilnost prihodnosti« sta v imenu Skupine TPV mag. Marko Gorjup in Vladimir Gregor Bahč športniku invalidu – košarkarju Milanu Slapničarju podarila sodobni športni invalidski voziček. Slapničar je stalni član slovenske reprezentance v košarki na vozičkih, nastopa pa tudi v regionalni ligi NLB Wheelchair. Po mnenju zveznega trenerja reprezentance Žige Kobaševiča je trenutno najboljši igralec in ključni člen slovenske reprezentančne vrste. Je vzor mnogim, predvsem pa velika spodbuda invalidom, ki se na začetku srečujejo z nepredstavljivimi travmami. Nov športni voziček, ki je posebej prilagojen za košarko, je lažji, hitrejši in okretnejši, zato mu bo omogočil še večjo mobilnost v prihodnosti.

Program je povezovala vedno ljubka Bernarda Žarn, popestrili pa so ga dolenjski glasbeni izvajalci Irena Yebuah Tiran, harmonikarja Katarina Štefanič Rožanec in Tomaž Rožanec, na koncu pa je z inovativnim in dinamičnim nastopom na izdelke Skupine TPV zaigrala še tolkalska skupina MuwaRuwa Gruva iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

 

 

 

O SKUPINI TPV:

Skupina TPV je eden vodilnih razvojnih dobaviteljev, delujoč na globalnem trgu avtomobilske industrije. Osrednjo dejavnost, katere nosilec je družba TPV d.o.o., predstavlja razvoj in proizvodnja različnih sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so sklopi karoserije ter podvozja, komponente in elementi avtomobilskih sedežev ter tesnila motorjev. Ob tem razvijajo in ponujajo tudi celovite rešitve za pametne tovarne, kjer so avtomatsko vodena vozila (lastni razvoj) eden ključnih produktov. Prisotni so na  petih lokacijah v Sloveniji – Novo mesto, Brežice, Suhor, Velika Loka in Ptuj  – in eni v srbskem Kragujevcu, v prihodnjih letih pa zaradi potreb kupcev nameravajo širiti svoje proizvodne procese tudi na nove trge. So globalno prepoznaven razvojni in predrazvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Razvojnim kompetencam družbe TPV zaupajo najzahtevnejši proizvajalci vozil za najprestižnejše blagovne znamke kot so BMW, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault idr. Zanje razvijajo produkte, ki pomembno vplivajo na vozno dinamiko, varnost, ekološkost in udobje pri vožnji.
Skupino TPV poleg matične TPV Group d.o.o. in TPV d.o.o. sestavljajo tudi TPV Prikolice d.o.o., TPV Avto d.o.o. in TPV Šumadija d.o.o., ki področje delovanja širijo s programom prodaje novih in rabljenih vozil, programom celovitih storitev za uporabnike vozil ter programom lahkih tovornih prikolic, ki jih TPV razvija in proizvaja skupaj z nemškim partnerjem Böckmann. TPV je tudi eden od družbenikov v razvojnem podjetju SiEVA, v sklopu katerega razvija tehnološke kompetence in sodeluje na raziskovalnih projektih.
Prihodki skupine: 152 mio € (2018)
Število zaposlenih: več kot 1.200 (2018)

The post 30 let Skupine TPV appeared first on Skupina TPV.